				                       JOINT  WARFARE  CENTRE		                       EIKESETVEIEN  29  –  PB  8080  –  4068  STAVANGER  –  NORWAY				
IFIB-ACT-JWC-18-33
Questions & Answers 0002

Date: 31 May 2018


The following questions have been raised with respect to the subject IFIB. Response is to provide clarification; 
#	Question	Response
01	Have the Trg Objectives for Ex TRIDENT JUPITER 20 been identified and can these be forwarded? 		No, the Training Objectives are not defined yet. Setting characteristics are described in ‘1 Bidding Instructions IFIB ACT JWC 18 33 FIKSO SDSC, Part III, Section B, Chapter 1, Para 3’	
02	What work has been completed on FIKSO already, ie, what is the likely start state for SMEs?		Nothing will be completed by the start of contract; however the chief scenario is analyzing the setting characteristics and will need to have a (first) draft of the geo-strategic situation available.	As the Geospatial development for FIKSO will be contracted separately, limited Geospatial information should be available upon contract start.	
03	Noting our understanding of the main tasks of the contractor's IDMI focus as shown below, what is the JWC FIKSO management structure and where/who will the IDMI normally interface with in JWC (ie, are there indiv JWC SCT overseers, or a JWC FIKSO Project Manager, or what?)?	(Chap 3, Paras 1.2 and 1.4)	a.  Maintain a daily common operating picture (COP; Para 1.4.1 1st Bullet).	b.  Maintain a monthly COP (Para 1.4.1 2nd Bullet). 	c.  Provide a continuous on-site liaison and representation role (Para 1.4.2). 	(1)  For planning purposes, JWC identifies an average of two x 0.5 days a week.  	(2)  When not at JWC, able to return to JWC within one working day on recall by COTR or designated PM.	(3)  The liaison function can be combined with a production and delivery role.	d.  Provide coordination for the contract between the SCT/SME including ensuring the delivery schedule is maintained (Para 4.5 and see Att 3).	e.  As a part of the quality assurance system the Supplier may be required to issue a Status Report on a regular basis. Typically such Report should contain the following (Part II General Provisions Para 19d):	(1) Summary of work completed in the reporting period, including work days used;	(2) Current and/or anticipated problems/deficiencies, if any;	(3) Closing date(s) for open issues, if any;	(4) Comments/Queries.		The interface will normally be Chief Scenario; alternatively the Branch Chief Scenario
04	The original Production Delivery Forecast (PDF) that was issued as part of Ref A included a line "Functional on-site Presence" in each SCT with numbers allocated to shaded boxes.  Given the line title and remarks column statement, this was taken to mean that an SME was required for a given number of days per month as indicated by the number.  The new PDF at Annex B to Ref B shows the original, but renamed, "Functional on-site Presence Personnel" and a new line in red called "Functional on-site Presence Days".  Our understanding is that "Functional on-site Presence Personnel" dictates the number of SMEs required whilst "Functional on-site Presence Days" dictates the number of planned consecutive days in a month those SMEs are required at JWC.  Is that correct?	Correct (see also the explanation in the Q&A 0001 sheet that was released 25th May)
05	If the new interpretation at Para 1 above is correct, why are you specifying the number of SMEs required?  Surely you should just dictate the output required and leave bidders/SMEs to work out what number of SMEs it takes to complete the output.  If we assess an SCT only normally (ie, working from an SMEs home base) requires 1 x SME, but a specific JWC based event requires 2 x SMEs for an particular SCT as identified in the PDF, there will be additional costs to update/pre-brief etc the second SME in preparation to attend JWC.  Is that what you are expecting?	Yes, we are requiring a second, up-to date SME during the time periods where 2 SMEs are required.  This time periods are based on experience that one person is insufficient to meet the on-site demands.  Depending on the specific ongoing Exercise Process one SME might be fully engaged in an interactive function (examples.  Serving on HICON.   Synchronizing content with OPFOR, MEL MIL, or White and Gray Cell ) leaving the other SME available to be responsive to the needs of the Chief Scenario.  Its acknowledged that this requirement will have an increased cost.  
06	Part III Section B Chap 2 Para 1.3.2 defines "Tasked Travel".  It was assumed that all those needs to travel to JWC as identified in the PDF were also "tasked".  However, we now suspect that the travel potentially identified on the PDF is as "Provider Travel" as defined in Para 1.3.1 to "ensure a successful provision of a deliverable" and so costed as part of the bid.  Can you clarify this?  If it is the latter, may I suggest you specifically state that PDF related travel is "Provider Travel".	See Annex B Change 2 released Friday 25th May. 
	(Introduction to Q07 and Q08)		JWC answer to company X Question number 2 (Q & A no. 0001): 	ref. Part II Section B chapter 3, para 1.4.2.2, stating that “the liaison function in the IDMI context will include an average of two .5 work-unit per week, requiring the representative’s physical presence at JWC.” – travels related to this function are not tasked travels, and will have to be planned, costed and managed by the provider. Based on this logic, each SME for SCT would have to be an average 10 days per month physically present in JWC. Another option is an '24 ur ad hoc travel' from companies location to JWC, respond to emerging, urgent requirements. 
07	Please clarify what are the emerging and urgent requirements? Hence, travel cost for the provider would increase immensly on 24 hours notice (ex. plain tickets on 24 hours notice, which can easily exceed 1.000 EUR)?		Due to the nature of the IDMI function, JWC assumes that it will be covered by a company representative that is stationed in the vicinity of JWC, although this  will be the Providers decision. 	Regardless if the Provider chooses to locate the IDMI in the vicinity of JWC or elsewhere, all related costs must be born by the Provider, i.e. included in the bid.					
08	If the SME per SCT is to be an average present 2* 0. 5 working units per week, meaning on average 10 days per month, how does that fit with the changed Production plan? 		The IDMI function is on top of, or independant of the production; however, the company shall select an IDMI person with the appropriate expertise to fill both the IDMI function and generate content. See also IFIB-ACT-JWC-18-33, Part III, Section B, Chapter 3, Para 1.4.2.1. The average days per month might be 8, but minimum requirement is 4.
	(Introduction to Q09 and Q10)	Based on the Changed Annex B, the overall production plan has been clarified, refering to Functional on-site Presence personnel and also up-dated Functional on-site Presence days. Re-defined Production Plan anticipates a group of 11 SMEs for all SCTs.  The Notification of Intent, clearly identifies project budget in the amount of 18,000,000.00 NOK for the whole Fikso project.  
09	Has the overall original budget increased, based on the new redefined Production plan? 		The estimated cumulative amount in the NOI is meant to give a Rough Order of Magnitude (ROM) figure of the contract's scope. This figure will not change based on changes in the Production Plan. However, the awarded contract value could be affected.
10	SCT 6 (IKM) is mainly providing inputs to all the Functional Services (FS) (TOPFAS, LOGFAS, INTEL FS, JEMM), what will be the task of SCT6 for the first 5 to 6 months in JWC, when SCT 1 will be writing and developing country books (and afterwords worldfact books)? Therefore SCT 6 doesn't have the conditions to put inputs to all FS.  		The SCT's tasks encompasses more than waiting for other SCTs input (See also IFIB-ACT-JWC-18-33, Part III, Section B, Chapter 3, Para 3.3.6 and Para 4.9.6) . Possible tasks include:	Creation of the IM environment (NS/NU) iccw JWC's IKM and Chief Scenario	Contribute / Develop the Education and Training of personnel in IKM matters	Serving as the adminstrator for various FAS.	Sychronizing the inputs of the various SCTs.
11	SCT 2 (Crisis Conflict Scenario) has the task to develope RTS (Road o Startex) which starts after the CRP phase, meaning in the year 2020 (in May). Why is the SCT 2 required to be on-site,if there is nothing to do for this SCT? Why is document Help for days planed for 6 months of development, when initial it takes 2 hours of work?	Road to STARTEX is only one of multiple tasks for this SCT. The on-site presence is also required to establish and maintain a common understanding of Chief Scenario's D&G. Chapter 3, para 4.9.2 further specifies input to Crisis Response Intelligence Package (CRIP) and Crisis Situation Updates (CSU).  SCT2 will provide a significant portion of the content in the CRIP and CSUs accross the PMESII spectrum.  This content will be compiled and synchronized by SCT 4 Mil Joint Intel.  This is where the IDMI function becomes highly engaged as this coordination/synchronization is required accross all of the SCTs.
12	SCT 3 (Comprehensive Operational Planning) : Based on the production plan, SCT 3 SMEs do not have anything to develope until NOV 2019? Why do you need both SCT 3 SMEs on-site presence, if there are no conditions to develop strategic documentations for CRP, based on the Exercise Directive 75-3 and MS 133/4?	The on-site presence is also required to establish and maintain a common understanding of Chief Scenario's D&G. This onsite pattern of number of SMEs and number of days required is similar accross all the SCTs.  This will be a Chief Scenario job to manage and coordinate that all personnel are available at the same time as required.  These days will likely have the feel of a workshop brainstorming, collaboration, and coordination occur.
13	In re-defined Annex B, there is no planned presence of SCT SMEs during Scenario war-gaming. Should that be included in the task travels?	The presence of SMEs during this event will be defined by the Chief Scenario during the development.	If there is the requirement for presence, it will be tasked travel as described in IFIB-ACT-JWC-18-33, Part III, Section B, Chapter 2, Para 1.3.2
14	Please clarify mailing and visiting address	Mailing address:		Joint Warfare Centre	BUDFIN – Purchasing and Contracting Branch	P.O. Box 8080	N-4068 Stavanger, Norway			Visiting address:		Joint Warfare Centre	BUDFIN – Purchasing and Contracting Branch	Eikesetveien 29	4032 Stavanger, Norway		Tel: +47 52879290/9291/9294	
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